Pagina principală  | Rezidențial  | Birouri  | Comercial  | Industrial  | Terenuri  | Servicii  | Despre noi  | Contact 



Pagina principală

Rezidențial
Birouri
Comercial
Industrial
Terenuri

Servicii

Despre noi

Contact

Detalii ofertă
București - cartier Griviței - zona Calea Grivitei
ID: 18980
Amplasare: imobilul este amplasat in partea de Nord a orasului, in sectorul 1, pe Calea Grivitei, langa Gara de Nord.
Vecinatati:
-zona istorica a Caii Grivita;
-Gara de Nord;
-Ministerul Transporturilor;
-hotelurile Astoria, Ibis.
Cladire de patrimoniu, fostul Cinematograf Dacia.
Detalii de istorie:
cladirea, aflata pe Calea Grivitei, a fost construita in 1905 si are o veche traditie. Aici intrau calatorii care asteaptau trenul in Gara de Nord si aveau ceva timp de pierdut, biletul costand numai 2 lei.
Pe vremea cand mall-urile nu invadasera peisajul nostru urban, Bucurestiul avea cinematografe cu nume evocatoare: Lira, Arta, Aurora, Festival, Lumina, Gloria, Luceafarul, Timpuri Noi, Scala si Patria. In lista celor 63 de cinematografe cu care se mindrea Bucurestiul anilor 70 figura la loc de cinste cinematograful Dacia, fost Alexandru Popov, fost Marconi.
Marconi, mai intii, pentru ca numele era vestit in epoca (adica in 1930, anul infiintarii cinematografului). Guglielmo Marconi, inginer si fizician italian, a fost inventatorul telegrafiei fara fir, iar nascocirile sale frumoase i-au adus in 1909 Premiul Nobel pentru Fizica. Apoi, cind Romania s-a sovietizat, Marconi s-a transformat, in buna logica, in Alexandru Popov, dupa numele omului de stiinta rus care a brevetat aparatul de radio in 1895, la Sankt-Petersburg. Apoi a venit o vreme cind Romania, deja ceausista, s-a vrut mai neaosa si cinematograful a fost rebranduit: Dacia.
Atribuita arhitectului Constantin Cananau - descendentul unei ilustre familii boieresti din Moldova - si construita in stilul Art Deco care isi facuse deja aparitia si pe meleagurile dimbovitene dupa Expozitia internationala de Arte Decorative si industriale moderne, care a avut loc la Paris in 1925.
Situat la coltul Caii Grivitei cu strada Atelierului, o strada pitoreasca al carei caracter e definit de proximitatea pietei Matache Macelaru, strajuieste cu o semetie torturata si induiosatoare un colt de oras in care aproape fiecare cladire este monument istoric si incearca sa se impace cu arhitectura sterila a mult mai noului Hotel Ibis Nord.
Patronat din 1948 de Romania Film, cinematograful plin de spectatori odinioara a fost retrocedat in 2006 mostenitorilor de drept ai fostilor proprietari.
Un lucru e cert: merita sa dai o raita pe-acolo sa admiri basoreliefurile. Stranii, heteroclite, emotionante, ele constituie principala decoratie a cladirii si au o valoare artistica reala. Intre carul condus de Moarte calare pe un armasar sub copitele caruia se mai distinge inca o forma feminina pe care anecdotica locala o atribuie imparatesei Maria-Tereza intr-o ipostaza erotica pe care istoricii nu au confirmat-o insa, acesta fiind basorelieful de pe fatada din Calea Grivitei si exotica aparitie a unei sirene care, pe fundal de pasari flamingo si cocotieri incearca sa salveze cu un gest de implorare un peste prins in cirligul unui aprig pescar, hora celor sapte nimfe cu chipuri de-o mare claritate si o scena de vinatoare sau de lupta din care jumatate a cazut prada degradarii cladirii, privitorul are aici subiect de uimita reflectie. Vestea cea buna e ca basoreliefurile pot fi restaurate integral!

Despre imobil:
Cladirea are o suprafata construita/amprenta la sol de 370mp si o suprafata desfasurata de 592mp reprezentand o cladire monovolum care prin destinatie(cinematograf) are dezvoltarea pe verticala doar cu elevatia salii si prezenta balconului, inaltimea sa fiind a unei cladirii cu parter si 2 etaje.
Structura cladirii este in intregime din caramida cu umpluturi de caramida si acoperis cu invelitoare de tabla.
Cladirea Cinema Dacia este clasata in Lista Monumentelor Istorice: 1172 B-II-m-B-18890 Cinematograful Marconi Calea Grivitei sector 1 prima jum. sec. XX si face parte si din ansamblul clasat 1118 B-II-a-B-18836 Ansamblul de arhitectura Calea Grivitei, intre Calea Victoriei si str. Atelierului sector 1 sf. sec. XIX - inc. sec. XX. Calea Grivitei numara 54 de monumente istorice.
Gradul de conservare interioara si exterioara este extrem de redus fara a aparea insa pe lista imobilelor cu grad de pericol seismic ridicat. De acee se impune reamenajare in totalitate. Avand in vedere pozitionarea sa pe lista monumentelor istorice nu se poate demola ci doar reamenaja/reabilita, eventualele modificari de compartimentare sau de regim de inaltime trebuind sa respecte conservarea elementelor de stil arhitectonic protejate.

Preț vînzare: 970.000 €.


Persoană de contact: Vasile Dascăl
Telefon mobil: 0744-389950
Telefon fix: 021-5691125

Fotografia în mărime reală!
Fotografia în mărime reală!
Fotografia în mărime reală!
Fotografia în mărime reală!
Fotografia în mărime reală!
Fotografia în mărime reală!
Fotografia în mărime reală!
Fotografia în mărime reală!
Fotografia în mărime reală!
Fotografia în mărime reală!
Fotografia în mărime reală!
Fotografia în mărime reală!
Fotografia în mărime reală!